Aalto-yliopiston Harald Herlin-oppimiskeskus

Marika Lang

Aalto-yliopiston Harald Herlin-oppimiskeskus, Espoo

Lumir on akustoinut useita merkittäviä Alvar Aallon suunnittelemia ikonisia rakennuksia. Vuoden 2023 alussa Lumir akustoi Aalto-yliopiston Harald Herlin – oppimiskeskuksen aulatilat Otaniemessä. Lumir Comfort hiilinegatiivinen akustiikkapinnoite ruiskutettiin Lumir Wool (LW20mm) lasivillalevyjen päälle, jotka oli liimattu olemassa olevaan paikalla valettuun, rapattuun ja maalattuun kattopintaan. Näin tilaan saatiin A-luokan akustiikkaa.

Tilaajan kommentti toteutettuun alakattopinnoitteeseen:

”Harald Herlin -oppimiskeskuksen pääaulan alkuperäiseen betonialakattopintaan saatiin akustopinnoitteella toteutettua arvorakennukseen hienosti sopiva ja varsin huomaamaton muutos aulan ja erityisesti aulan oleskelualueen äänimaailmaa selkeästi parantavaksi ja vaimentavaksi pinnaksi”. 

Alla oleva kuva esittää mitatun jälkikaiunta-ajan, T20, ennen ja jälkeen korjaustyön. Korjaustyön jälkeen mitattu jälkikaiunta-aika on 0.7-0.8 melkein koko taajuusalueella >150 Hz. Tuloksen perusteella akustoitu tila kuuluu akustiseen luokkaan A standardin SFS 5907:20223 mukaisesti. Akustinen laatuluokka A1 vastaa akustiikaltaan erinomaista.

Olennaista on myös, että Lumir akustoi avoimesta aulatilasta vain noin 25 % ja sillä päästiin jo näin hienoihin tuloksiin.

Harald Herlin -oppimiskeskus voitti 2.10.2017 Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon. Alun perin Alvar ja Elissa Aalto suunnittelivat rakennuksen Teknillisen korkeakoulun pääkirjastoksi vuosina 1964-1968. 2010 kirjasto nimettiin uudelleen Otaniemen kampuskirjastoksi ja siitä tuli osa samana vuonna perustettua Aalto-yliopistoa ja Aalto-yliopiston kirjastoa.

Lähde: Oppimiskeskus | Aalto-yliopisto

Viite: 3SFS 5907:2022: Rakennusten akustinen suunnittelu ja laatuluokitus.

Muut referenssitLe Bloom klubi, HelsinkiNylund Group, Kirkkonummi


Tieteiden talo, Kruununhaka, HelsinkiOmakotitalo, Vantaa


Mariankatu 3, Kruununhaka, Helsinki


Porkkalankatu 3, Helsinki


Omakotitalo, VantaaEduCity kampusrakennus, Kupittaa, Turku


Arkkitehtitoimisto NOAN, Kruununhaka, Helsinki


Villa Gyllenberg museo, Kuusisaari, Helsinki
Omakotitalo, Tammisalo, HelsinkiOmakotitalo, Kulosaari, HelsinkiKuru Private Resort, Rantasalmi, Saimaa


Runo Hotel, Porvoo


Omakotitalo, Kulosaari, Helsinki

Omakotitalo, Westend, Espoo


Co-Founders Oy, Helsinki


K-Kampus, Helsinki
Kaarina-talo, Kaarina


Eduskuntatalo, Helsinki


IsoKristiina, Lappeenranta


Metsätalo, Helsinki