Tavoitteena yhtenäinen, elämätön ja saumaton akustiikkapinta
Eduskuntatalon tiloihin oli aiemmissa remonteissa tehty kangaspintaisia akustoivia rakenteita ja pintoja, jotka olivat ajan myötä likaantuneet. Eduskuntatalon peruskorjauksessa kangaspintaiset rakenteet poistettiin talotekniikka-asennusten vuoksi, ja ne haluttiin korvata uudella akustoinnilla.
Arkkitehti halusi löytää historialliseen kohteeseen soveltuvan akustoivan materiaalin, joka ei kasvata pintojen tasoa näkyvästi. Halutun akustiikkamateriaalin pinnan piti muistuttaa rapattua, paikoin jopa tasoitettua ja maalattua kiviaineista pintaa ja sulautua osaksi vanhoja pintoja. Akustiikkapinnasta haluttiin yhtenäinen, elämätön ja saumaton, eikä seinä- ja kattopintojen liittymiin saanut tulla listoja.
Akustiikkapinnoitettujen seinien ja kattojen värien piti vastata tarkasti J.S. Sirénin värimaailman värejä, jotka määriteltiin kansainvälisen Natural Colour System eli NCS-kartan mukaan. Osaan akustoivia verhouksia haluttiin integroida litteitä kaiuttimia, ja pintojen pitää toimia AV-esitysten heijastuspintoinakin.
Toteutus hyvässä yhteistyössä ja laatu edellä
Otimme innolla vastaan mahdollisuuden olla mukana toteuttamassa parhaita ratkaisuja Eduskuntatalon vaativiin tavoitteisiin. Työ tehtiin hyvässä yhteistyössä ja yksityiskohtia hiottiin useaan kertaan. Eduskuntatalon akustiikan osalta Lumirin ominaisuuksia, kuten seinäpintojen kovuutta ja kestävyyttä, käytiin läpi suunnittelijan kanssa. Ulkonäköön ja kestävyyteen liittyvien kriteerien rinnalla materiaalin valinnassa keskityttiin pinnan akustisiin ominaisuuksiin, joiden piti tarjota hyvä, laskennallisesti ja kokeellisesti todettava merkittävä parannus tiloihin, joihin vaimennusta lisättiin. Tätä tarkasteltiin ja arvioitiin eri vaiheissa kohteen akustikon kanssa.
Osa tehtävistä vaimennuspinnoista sijaitsi tiloissa, joissa istuimia on sijoitettu myös huonetilojen seinustoille. Akustoivan pinnan piti olla kosketusta ja jopa kolhuja kestävää ja tarvittaessa helposti korjattavissa ja paikattavissa. Lisähaasteen työhön toi Eduskuntatalon herkkä ympäristö: Ruiskutettavaan alueeseen liittyvä viereinen arvokas pinta ei saanut vaurioitua tai likaantua työn aikana.
Nopeasti asennettavaan Lumir-ratkaisuun kuuluu usein kipsilevy, joka absorboi matalia taajuuksia, sekä Lumir-akustiikkapinnoite, joka absorboi korkeita taajuuksia. Eduskuntatalossa toteutettiin myös kovalle pinnalle ruiskutettavaa Lumir Spray -akustiikkaa, jolla jäljiteltiin vanhaa pintaa.
Työmaan tiimellyksessä monien eri tilojen samanaikainen tekeminen erilaisine väreineen oli vaativa työmaa niin Lumirin vastuuruiskuttajille kuin värimestarille. Pintojen väritys ja struktuuri löydettiin lukuisten mallien ja kokeilujen kautta vastaamaan niihin liittyviä muita seinäpintoja.
Eduskuntatalon peruskorjauksen pääurakoitsijana olleen Lemminkäinen Talo Oy:n työpäällikkö Timo Arponen antaa tunnustusta akustiikkapinnoitusten tekijöille.
– Lumir suoritti hyvin urakkansa. Ruiskuttajilla oli maltti mukana, ja kaikki pelasivat yhteen maaliin.
Kuvat: Hanne Salonen/ Eduskunta