Tieteiden talo

Marika Lang

Tieteiden talo, Kruununhaka, Helsinki

Lumirilla on ollut suuri kunnia olla mukana kulttuurihistoriallisesti merkittävän Tieteiden talon korjaus- ja muutosprojektissa. Senaatti-kiinteistöt hyväksyi Lumirin akustiikkaratkaisujen toteuttajaksi joulukuussa 2021. Kruununhaan arvokortteli on Lumirille jo hyvin tuttu aikaisempien Mariankatu 3 (Tulli- ja pakkahuone vuodelta 1765) ja Mariankatu 11 perusparannusprojektien tiimoilta.

Pääurakoitsijana kohteessa on Rakennus Finrem Oy. Finremin kanssa käytiin kohteen erityispiirteet huolellisesti läpi. Arkkitehtisuunnittelusta vastaa pääsuunnittelija Minna Lukander ja Jussi Laine (Talli arkkitehtuuri ja muotoilutoimisto) sekä arkkitehti Jaakko Penttilä Arkkitehdit Helander-Leiviskästä. Tieteiden talon akustiikkasuunnittelusta vastasi Akukonin perustajaosakas ja johtava konsultti Henrik Möller.

Lumirin akustiikkaratkaisuja asennettiin tiloihin noin 700 m2 alueelle. Akustoivat taustamateriaalit valittiin huolella akustiikalle asetettujen tavoitteiden ja tilojen erityispiirteiden perusteella:

  • Työhuoneiden alaslasketut katot: Lumir Comfort akustiikkapinnoite ja Lumir Wool (LW20) ratkaisut
  • Akustisesti vaativat tilat kuten kahvila ja 5 krs luentosalin alaslasketut katotLumir Comfort akustiikkapinnoite ja Lumir Wool (LW40) ratkaisut
  • Juhlasalin alaslaskettu alakattoLumir Comfort akustiikkapinnoite ja Lumir Wool (LW20) ratkaisu ja yläpuolella 80 mm paksuinen lisävaimennuseriste (lisäabsorbentti)
  • Juhlasalin parven takaseinä: Lumir Comfort sävytetty akustiikkapinnoite ja Lumir Wool (LW40) ratkaisu.  Seinässä ilmaväli 40 mm, minne saatiin AV-laitteiden johdot piiloon. Huomaa kuvassa täysin sama sävy akustiikkapinnassa, kuin parven alaosan maalatussa seinässä.

Kaikki akustoidut pinnat ruiskutettiin saumattomiksi Lumirin hiilinegatiivisella Lumir Comfort™ akustiikkapinnoitteella pienentäen näin rakennuksen hiilijalanjälkeä. Koska kohteessa haluttiin säilyttää mahdollisimman paljon olemassa olevaa visuaalista ilmettä, tehtiin asiakkaalle useita väri- ja pintamalleja ennen työn aloitusta. Alaslasketut katot akustoitiin niin, että alkuperäiset kattomaalaukset ja rosetit voitiin säilyttää.

”Akustisten pinnoitteiden värisävyt saatiin varsin hyvin sopeutettua Tieteiden talon 1920-lukulaisiin, vivahteikkaisiin värisävyihin, ja sen ansiosta pinnoitteet asettuvat luontevaksi osaksi interiöörejä. Korostaisin, että lopputulos edellytti useita kokeiluja. Pelkkien värisävykoodien perusteella ei olisi päästy hyvään lopputulokseen, vaan tarvittiin aikaa ja vaivaa värimallien kanssa työskentelyyn – ja siinä yhteistyö Lumirin kanssa oli oikein sujuvaa” – Jaakko Penttilä/Vilhelm Helander, Juha Leiviskä, arkkitehdit SAFA.

Kuvagallerian kautta voit tutustua Tieteiden talon akustiikkakattoihin aina viidennen kerroksen isosta luentosalista sisääntulokerroksen juhlasaliin ja 3-4 kerroksen pienempiin työ- ja luentotiloihin.

Lue Lumirin aikaisemmin julkaisemat artikkelit Tieteiden talo projektista:

Lumir valittiin Tieteiden talon akustiikkaratkaisujen toteuttajaksi – Lumir

Tieteiden talo säilyttää 1920 luvun klassisen tyylinsä Lumirin akustiikkapinnoitteen avulla – Lumir

Katso video akustiikkapinnoituksesta Tieteiden talon viidennen kerroksen isossa luentosalissa:

Muut referenssit


Nylund Group, KirkkonummiOmakotitalo, Vantaa


Mariankatu 3, Kruununhaka, Helsinki


Porkkalankatu 3, Helsinki


Omakotitalo, VantaaEduCity kampusrakennus, Kupittaa, Turku


Arkkitehtitoimisto NOAN, Kruununhaka, Helsinki


Villa Gyllenberg museo, Kuusisaari, Helsinki
Omakotitalo, Tammisalo, HelsinkiOmakotitalo, Kulosaari, HelsinkiKuru Private Resort, Rantasalmi, Saimaa


Runo Hotel, Porvoo


Omakotitalo, Kulosaari, Helsinki

Omakotitalo, Westend, Espoo


Co-Founders Oy, Helsinki


K-Kampus, Helsinki
Kaarina-talo, Kaarina


Eduskuntatalo, Helsinki


IsoKristiina, Lappeenranta


Metsätalo, Helsinki