Lumir akustoi uudis- ja korjauskohteet. Yhdellä prosessilla tilan alakatot ja seinät kuntoon.

Marika LangYleinen

Miksi miettiä sisätilojen remontointia ja akustointia erikseen, jos saat kummatkin hoidettua kuntoon samalla kertaa ja vielä silmää miellyttävällä tavalla.

Lumirin akustoima tila panoraamanäkymässä vasemmalla sulautuu täydellisesti yhteen ravintolan muun ilmeen kanssa. Lue lisää alla esimerkki 7.

Lumirin edut korjausrakentamisessa tulevat erinomaisesti esiin tilanteissa, jolloin Lumir Comfort™ akustiikkapinnoite voidaan ruiskuttaa suoraan olemassa olevien materiaalien päälle. Ympäristöön ei näin vapaudu rakennusjätettä ja sisäpintoja voidaan sekä remontoida että akustoida yhden ja saman prosessin aikana.

Korjausrakentaminen on usein järkevämpää, kuin uuden rakentaminen. Asia ei silti ole niin mustavalkoinen, koska uusien rakennusten selkeästi parempi energiatehokkuus tekee niistä ajan saatossa ympäristöystävällisempiä. Silloin kun korjaaminen laskelmien valossa kannattaa, niin Lumirin akustiikkapinnoitteen avulla voidaan vanhan rakennuksen hiilijalanjälkeä sisärakennusmateriaalien osalta selkeästi pienentää.

Lumirin akustiikkaratkaisujen esteettisyys tulee hyvin esiin kulttuurihistoriallisissa kohteissa, jolloin rakennuksen alkuperäinen arkkitehtuuri tulee mahdollisimman hyvin säilyttää. Tällaisten arvokiinteistöjen purkaminen ei ole edes vaihtoehto ja silloin Lumirin hiilinegatiiviset ja saumattomat ratkaisut ovat erinomainen valinta. Hyvä esimerkki tällaisesta projektista on Tieteiden talo Helsingin Kruununhaassa. Lue lisää täältä.

Tässä muutamia esimerkkejä Lumirin korjauskohteista, joissa akustiikkapinnoitus on ruiskutettu suoraan vanhoihin pintoihin. Tämä on ympäristöystävällinen tapa akustoida ja korjausrakentaa samanaikaisesti.

Esimerkki 1. Verohallinto ja Maanmittauslaitos muuttivat yhteisiin tiloihin Porvoossa. Kohteessa säilytettiin ja kunnostettiin alaslaskettujen alakattojen metalliset panelit/kasetit.

Kerrosten aulatilojen alakattoihin ruiskutettiin hiilinegatiivinen Lumir Comfort™ pinnoite, jotta uusittuihin tiloihin saatiin käyttötarkoitukseen riittävä ja hyvä akustiikka.

Kuva: Aleksi Tikkala

Vanhan Porvoon virastotalon remontti oli Senaatti-kiinteistöjen pilottiprojekti kiertotalousperiaatteiden mukaisesti toteutetusta kiinteistön remontoinnista. ”Tavoitteena oli kiinnittää entistä tarkempi huomio siihen, milloin kannattaa säilyttää ja korjata, milloin taas purkaa”, todettiin Senaatin artikkelissa Senaatti pilotoi kiertotaloudessa – Senaatti.

Senaatti on valtion kiinteistöasiantuntija ja toimitilakumppani, jonka useissa projekteissa Lumir on ollut mukana akustiikkaratkaisujen toimittajana. Edellä mainittu Tieteiden talo on toinen hyvä esimerkki yhteistyöstä.

Esimerkki 2. Kanneltalo, teatteri- ja konserttitalo. Rakennuksen akustiikka korjattiin saumattomalla akustiikkapinnoitteella muuttamatta lainkaan talon arkkitehtonista ja sisustuksellista ilmettä.

Esimerkki 3. Palokan seurakuntakeskus, Jyväskylä. Tilassa hyödynnettiin vanhaa tiiliseinää (reikätiiliseinä muurattu lappeelleen eli tiilen reiät näkyivät). Seinään ruiskutettiin suoraan Lumir Comfort™ saumattomaksi pinnaksi. Näin hyödynnettiin tiilen reikien bassojen eli matalien taajuuksien vaimennuskykyä ja lisättiin korkeiden taajuuksien vaimennuskykyä pinnoitteellamme. Samalla tilaan saatiin uusi visuaalinen ilme.

Esimerkit 4. ja 5. Lumir Comfort™ ruiskutettuna suoraan kovan pinnan päälle. Mariankatu 3, vanha tulli- ja pakkahuone, vuonna 1765 rakennettu, Helsingin kantakaupungin toiseksi vanhin rakennus, missä akustiikkapinnoitus ruiskutettiin suoraan rapattuihin seiniin. Tilan akustisia ominaisuuksia parannettiin myös visuaaliselta ilmeeltään talon henkeen sopivalla Lumir Wool (LW40) ja Lumir Comfort™ ratkaisulla.

Arkkitehtitoimisto NOAN tiloissa Helsingin Kruununhaan arvokiinteistössä kovalle pinnalle ruiskuttamisen jälkeen säilytettiin upeat holvikaaren muodot.

Mariankatu 3, vanha tulli- ja pakkahuone. Lumir Comfort™ on ruiskutettu suoraan rappausten päälle.
Arkkitehtitoimisto NOAN Helsingin Kruununhaassa. Lumir Comfort™ ruiskutettu suoraan kovalle pinnalle säilyttäen tilan holvikaaret. Lue lisää.

Esimerkki 6. Arkkitehtitoimisto Ark-Byroo. Lumir Comfort™ ruiskutettiin suoraan palovillan päälle ja tilaan saatiin siten erinomaiset akustiset olosuhteet. Lue lisää korjausrakentamiseen erikoistuneen Marianna Heikinheimon kommenteista projektiin liittyen.

Ark-Byroo arkkitehtitoimisto. Kuva ©Sami Heikinheimo. Lumir Comfort ruiskutettiin suoraan palovillan päälle remontin yhteydessä. Lue lisää.

Esimerkki 7. Porkkalankatu 3, vuonna 1986 valmistunut entinen Kemiran pääkonttori. Ravintola Roihun ja kiinteistön kuntosalin akustointi. Lumir Comfort™ ruiskutettiin värjättynä Tikkurilan Symphony sävyllä N499 Basaltti suoraan betoniholveihin sekä ravintolan, että kuntosalin tiloissa.

Ravintola Roihun alakatossa Lumir Comfort™ on läpivärjättynä ruiskutettu suoraan alakaton paikalla valettuun betonirunkoon.
Porkkalankatu 3 kiinteistön kuntosalin katto on akustoitu Lumir Comfort™ pinnoitteella suoraan betonirunkoon.

Lue lisää Lumirin tarjoamista mahdollisuuksista pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä konkreettisilla laskelmilla. Lumir Comfort™ akustiikkapinnoite omaa ympäristöselosteen (EDP).

Lumir on esteettinen, ekologinen ja kestävä valinta sekä uudis- että korjauskohteisiin.