Lumir valittiin Tieteiden talon akustiikkaratkaisujen toteuttajaksi

Marika LangYleinen

Lumirilla on suuri kunnia olla mukana kulttuurihistoriallisesti merkittävän Tieteiden talon korjaus- ja muutosprojektissa. Senaatti-kiinteistöt hyväksyi Lumirin akustiikkaratkaisujen toteuttajaksi joulukuussa 2021. Kruununhaan arvokortteli on Lumirille jo hyvin tuttu aikaisempien Mariankatu 3 (Tulli- ja pakkahuone vuodelta 1765) ja Mariankatu 11 perusparannusprojektien tiimoilta.

Tieteiden talon peruskunnostusvaihe alkoi toukokuussa 2021. Helsingin Kruununhaassa sijaitseva 1920-luvulla valmistunut elegantti rakennus uudistetaan vanhaa kunnioittaen. Peruskorjauksessa Tieteiden talon kolmanteen ja neljänteen kerrokseen remontoidaan nykyaikaiset työtilat TSV:n (Tieteellisten seurain valtuuskunnan) henkilöstölle. Samoin muutkin tilat, kuten kahvila, luentosali ja juhlasali akustoidaan nykyvaatimusten mukaisiksi. Lumirin kannalta on ilahduttavaa, että juuri kotimainen tiedeyhteisöjen kanssa yhteistyössä kehitetty puupohjainen saumaton Lumir akustiikka valittiin yhteistyökumppaniksi.  

Pääurakoitsijana kohteessa on Rakennus Finrem Oy. Finremin kanssa käytiin kohteen erityispiirteet huolellisesti läpi. Arkkitehtisuunnittelusta vastaa pääsuunnittelija Minna Lukander ja Jussi Laine (Talli arkkitehtuuri ja muotoilutoimisto) sekä arkkitehti Jaakko Penttilä Arkkitehdit Helander-Leiviskästä. Helander-Leiviskällä on merkittävä kokemus vanhojen rakennusten restauroinneista ja mm. kirkkojen suunnitteluista. Tieteiden talon akustiikkasuunnittelusta vastaa Akukonin perustajaosakas ja johtava konsultti Henrik Möller.

Lumirin akustiikkaratkaisuja tullaan tiloihin asentamaan noin 700 m2 alueelle. Akustoivat taustamateriaalit on valittu huolella akustiikalle asetettujen tavoitteiden ja tilojen erityispiirteiden perusteella. Kaikki akustoidut pinnat ruiskutetaan saumattomiksi Lumirin hiilinegatiivisella akustiikkapinnoitteella pienentäen näin hiilijalanjälkeä. Koska kohteessa halutaan säilyttää mahdollisimman paljon olemassa olevaa visuaalista ilmettä tehdään asiakkaalle useita väri- ja pintamalleja ennen työn aloitusta. 

Lumirin sävymalleja asiakkaalle
Tieteiden talo projekti ja Lumirin akustiikkaratkaisun värimalleja asiakkaalle. Kuva: Kari Kammiovirta.

Yhteisissä katselmuksissa päädymme kiinnittämään kaikki akustiset rakenteet mekaanisesti ilman liimauksia ja mahdollisimman harvaan, jotta alla oleva alkuperäinen katto säilyy mahdollisimman koskemattomana. Samoin katoissa olevat kattorosetit säilyvät. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten parhaaseen tulokseen päästään, kun kaikki projektin osapuolet toimivat tiiviissä yhteistyössä mahdollisimman varhaisessa projektin vaiheessa. Usein näin myös säästetään materiaalikustannuksissa, kun vältytään päällekkäisiltä työvaiheilta.  

Kerromme projektin etenemisestä lisää, kun lumirilaiset pääsevät tositoimiin akustiikan osalta.  

Lue lisää Tieteiden talon historiasta: Tieteiden talo peruskorjataan vanhaa kunnioittaen – 1920-luvulla valmistuneeseen rakennukseen kunnostetaan modernit toimistotilat | tsv.fi  

Projektiuutiset: Senaatti korjaa Kirkkokatu 6:n eli Tieteiden talon (projektiuutiset.fi)