
Akustiikkaa aallonharjalla
Finlandia-talo avattiin uudestaan tammikuussa 2025 kattavan perusparannuksen jälkeen. Kohteen suojeluarvon ja tunnettuuden vuoksi myös tavoitteet olivat korkealla. Lumirin akustiikkaratkaisua toteutettiin Veranda- ja Helsinki-salissa. Kokonaisuudessaan tämä oli Lumirin toiseksi laajin urakka heti Eduskuntatalon jälkeen.
Suomalaisen arkkitehtuurin yksi kiistaton helmi on Alvar Aallon suunnittelema, vuonna 1971 valmistunut Finlandia-talo. Helsingin keskustassa, Töölönlahden rannalla sijaitseva kongressi- ja tapahtumakeskus kävi vuosina 2022–2024 läpi kattavan perusparannuksen, jonka seurauksena sinne luotiin uusia toimintoja ja tiloja sekä parannettiin esteettömyyttä ja akustiikkaa. Urakan päätoteuttajana toimi Skanska. Lumirin työt keskittyivät vuoteen 2023, jolloin kohteessa tehtiin runko- ja levytystöitä. Alkuvuodesta 2024 teimme vielä Lumir-pinnoitteen ruiskutuksia.
Kokonaisuus syntyy yksityiskohdista
Akustiikkaratkaisuamme toteutettiin pääosin kellarikerroksen Verandan tiloissa, jossa sijaitsee myös yleisölle avoin Finlandia Bistro. Niin sanottu sisäänajokerros eli Finlandia-talon laajennusosa oli toiminut avoimena parkkitilana vuoteen 2011 saakka, jonka jälkeen se on ollut kokous- ja kongressikäytössä. Alun perin tilassa oli 20 mm mineraalivillapohjainen akustiikkaratkaisu. Yhdessä Skanskan, NRT Arkkitehtien ja Akukonin kanssa päädyimme Lumir Boardin reikäkipsilevyyn akustisena pohjalevynä sekä Lumir Comfort™ 8 mm akustisena pinnoitteena.
”Arkkitehtien tavoitteena oli säilyttää alkuperäisen, Alvar Aallon aikaisen betonikattopinnan rappauksen karkea pintastruktuuri. Samaa pintaa on näkyvissä myös ulkona avoimien terassien alla olevien lippojen pinnassa. Koska Lumir Comfort™ pinnoite akustoi itsessään, sillä pystytään tekemään sileää tai hyvinkin karkeaa ruiskupintaa ja kaikkea siltä väliltä. Tähän ei kaikki saumattomien akustiikkaratkaisujen materiaalit pysty ilman, että akustiset ominaisuudet heikkenevät”, Lumirin toimitusjohtaja Marko Makkonen tietää.
Verandan alakatto purettiin ja rakennettiin kokonaan uudestaan ja sinne lisättiin hiussaumaluukut talo- ja esitysteknisiä asennuksia varten. Nämä sekä Alvar Aallon aikaiset isot pyöreät tarkastusluukut integroitiin Lumirin pinnoitteella arkkitehtuuria kunnioittaen. Alakaton korko piti säilyttää ennallaan, koska se määräytyi pilarien kuparipinnoitusten ja ikkunoiden yläpintojen korkeuden mukaan. Ratkaisun avulla ilmaväliksi tuli korkea vapaa tila, mikä paransi matalien taajuuksien vaimennusominaisuutta.
Lumirin työ laajeni alkuperäisestä suunnitelmasta myös Helsinki-salin katon akustiikkaratkaisujen uudistamiseen. Vanhat akustiset pinnoitteet poistettiin niiden huonon kunnon vuoksi ja korvattiin taustasta liimatuilla Lumir Wool 40 mm (LW40) akustisilla pohjalevyköllä ja Lumir Comfort™ pinnoitteella.
”Kiivaimman rakennusvaiheen aikana akustiikkakattojen toteuttamisessa oli 23 rakennusalan ammattilaista työn touhussa”, Makkonen sanoo.

Näkymättömät uudistukset veivät voiton
Kaiken kaikkiaan kulttuurihistoriallisesti merkittävässä kohteessa tuli jatkuvasti huomioida sen ainutlaatuisuus ja ajan hengen kunnioittaminen. Arkkitehti Jaakko Haapasen mukaan yksi onnistumisen mittari oli, että talotekniset muutokset sopeutuvat huomaamattomasti alkuperäiseen arkkitehtuuriin. Lumirin valttina hän pitääkin akustisten ominaisuuksien parantamisen lisäksi pinnan struktuuria ja saumattomuutta.
”Finlandia-talon suojeluarvo ja tunnettuus ovat niin korkeita, että se asetti myös työlle korkeat tavoitteet. Museovirasto ja Alvar Aalto -säätiö seurasivat työn etenemistä aina suunnittelusta ja mallisuorituksista lähtien. Projekti olikin mitä suurimmissa määrin yhteistyön tulosta ja onnistuimme mielestäni tässä hienosti.”
Finlandia-talo avautui kolmen vuoden peruskorjauksen jälkeen tammikuussa 2025. Suojeltu rakennus koki muun muassa täydellisen putkiremontin ja ulkokuori sai uuden marmorikuoren. Lisäksi kaikki vanhat huonekalut ja kiinteät kalusteet kuten kaiteet, ovet, sauvakeramiikkalaatoin päällystetyt pylväät sekä seinien kaakeloinnit ja yli 2 100 valaisinta entisöitiin. Rakennukseen asennettiin 340 kilometriä sähkö- ja tietokaapeleita, 25 kilometriä vesi- ja viemäriputkea ja kahdeksan kilometriä ilmanvaihtokanavia. Perusparannustyö palkittiin kansainvälisen Wallpaper-lehden Design Awardseissa vuonna 2025. Finlandia-talo voitti arkkitehtuuripalkinnon kategoriassa ”Best Modernist Revival”.