Lumir Alvar Aallon kohteissa

Marika LangYleinen

Alvar Aallolle oli tyypillistä luonnonmateriaalien ja orgaanisten muotojen käyttö, joilla pyrittiin luomaan tasapainoittava ja toisaalta innostava tunnelma. Lumir aidosti luonnonmukaisena ja kotimaisena hiilinegatiivisena materiaalina tukee näitä tavoitteita erinomaisen hyvin.

Kohde 1. Alvar Aalto – Kanavaranta 1, Helsinki.

Stora Enson entinen pääkonttori on Katajanokalla sijaitseva Alvar Aallon vuonna 1962 suunnittelema toimistorakennus. Vuodesta 2023 kiinteistö on vuokrattavissa muiden yritysten käyttöön.

Lumir on akustoinut kiinteistön tiloja seissa eri vaiheissa. Henkilöstöravintola akustiikkapinnoitettiin jo vuonna 2020 ja vuoden 2022 lopussa valmistuivat toisen ja kolmannen kerroksen toimistotilat. Akustiikkaratkaisut perustuvat Lumir Comfort hiilinegatiiviseen akustiikkapinnoitteeseen ja LB eli Lumir Board reikäkipsilevyyn, joka asennettiin alakattoihin akustoivaksi pohjamateriaaliksi. Työpisteiden akustiikkaa tehostettiin asentamalla LW eli Lumir Wool lasivillalevyt Lumir Comfort akustiikkapinnoitteen alle.

Ravintolan osin kaarevat päätyseinät ruiskutettiin suoraan kovalle pinnalle Lumirin hiilinegatiivisella Lumir Comfort akustiikkapinnoitteella ja näin säilytettiin alkuperäisten messinkilistojen upeat yksityiskohdat. Muilla seinillä pinnoitteen alla on lisäksi akustoivana taustamateriaalina Lumir Board (LB). Myös katossa olevat otsapinnat pinnoitettiin ja ikkunan viereinen tasainen katto on korvattu LB rakenteella.

Kuva: Lumir. Stora Enson entinen henkilöstöravintola, Kanavaranta 1, Helsinki. Lumirin akustiikkaratkaisu on kuvattu yllä.
Kuva: Ark-byroo. Lumirin akustoimia toimistotiloja. Akustikkaratkaisu on kuvattu yllä.
Kuva: Ark-byroo. Työpisteiden akustiikkaratkaisuksi valittiin LW20 (Lumir Wool lasivilla) ja Lumir Comfort akustiikkapinnoite.

Lisää kuvia kohteesta ja tilan nykyisen käyttäjän kommentit, linkki.

Kohde 2. Harald Herlin-oppimiskeskus, Espoo.

Vuoden 2023 alussa Lumir akustoi Aalto-yliopiston Harald Herlin – oppimiskeskuksen aulatilat Otaniemessä. Lumir Comfort hiilinegatiivinen akustiikkapinnoite ruiskutettiin Lumir Wool (LW20mm) lasivillalevyjen päälle, jotka oli liimattu olemassa olevaan paikalla valettuun, rapattuun ja maalattuun kattopintaan. Näin tiloihin saatiin A-luokan akustiikkaa.

Kuva: Lumirin akustiikkaratkaisu Harald Herlin – oppimiskeskuksen aulatiloissa.

Kohde 3. Alvar Aalto – Keski-Suomen museo, Jyväskylä.

Alvar Aallon suunnittelema museorakennus on valmistunut vuonna 1960.

Alvar Aallon suunnittelema museorakennus vuodelta 1960.

Museon työ- ja neuvotteluhuoneissa haluttiin säilyttää alkuperäisen kaltaiset katot samalla tilojen akustiikkaa parantaen. Näyttelytilan tekniikkaseinän sävy valittiin arkkitehdin suunnitelman mukaisesti läpivärjätyksi harmaaksi. Alakattojen ja seinien akustiikkaratkaisu muodostui Lumir Board levyistä ja Lumir Comfort – hiilinegatiivisesta akustiikkapinnoitteesta. Pinnoite oli viimeistelty liki sileäksi.

Museon näyttelytila, jossa tekniikkaseinässä on Lumir Board ja Lumir Comfort läpivärjättynä akustiikkapinnoitteena.