Lumir koulu- ja yliopistomaailmassa – luonnollinen ääniympäristö tehostaa oppimista

Marika LangYleinen

Lumirilla on useampi merkittävä projekti työn alla liittyen oppimisympäristöjen akustointiin. Lumirin akustiikkaratkaisut toteutetaan Helsingin Yliopiston päärakennukseen, Vaasan Yliopiston Merikampukseen ja Aalto-yliopisto Töölön eli vanhan Kauppakorkeakoulun entiseen lukusaliin. 

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että ulkoinen melu ja tilan huono jälkikaiunta-aika hidastavat oppimista ja aiheuttavat stressiä oppimisympäristöissä. Puheen erottaminen on erityisen haastavaa opiskelijoille, joilla on oppimisvaikeuksia, kuulo-ongelmia tai jotka seuraavat vieraskielistä opetusta. Hyvällä huoneakustiikalla voidaan tehostaa oppimista ja parantaa tilankäyttäjien yleistä hyvinvointia.

Lumir tarjoaa parasta saumatonta huoneakustiikkaa päiväkodeista ja peruskouluista yliopistoihin

Lumirilla on jo 47 merkittävän projektin kokemus oppimisympäristöjen akustiikkaratkaisuista aina päiväkodeista yliopistoihin. Länsiharjun peruskoulu on Euroopan vuoden 2021 ympäristöpääkaupunki Lahden suurin peruskoulu ja sinne Lumir toteutti saumattomat akustiikkaratkaisut noin 700 m2 alueelle. Muita Lumirin merkittäviä koulureferenssejä ovat mm. Launeen monitoimitalo Lahdessa, Imatran Vuoksenniskan koulukeskus ja Jyväskylän Keljonkankaan Yhtenäiskoulu. Launeen monitoimitalon rakennuttajan Swecon tärkeä tavoite oli luoda terveellinen ja turvallinen uudisrakennus moniin kouluihin liitettyjen sisäilmaongelmien jälkeen*.  

Lumir sopii biokuitupohjaisena turvallisena, ekologisena ja kestävänä materiaalina erittäin hyvin oppimisympäristöjen akustointiin. Alakattopintojen lisäksi kovapintaisen Lumirin akustiikkapinnoitteen avulla on helppo akustoida esimerkiksi luokkahuoneiden seiniä halutuissa värisävyissä. Lumirin akustiikkapinnoite voidaan ruiskuttaa suoraan kovien pintojen päälle esimerkiksi korjauskohteissa ja tämä on erinomainen tapa samanaikaisesti akustoida ja pienentää rakennuksen hiilijalanjälkeä.

*Lähde: launeen monitoimitalo (sweco.fi)

Helsingin Yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33

Helsingin Yliopiston päärakennuksen toisen kerroksen juhlatiloissa tullaan kesän 2022 aikana akustoimaan kahden lämpiön alakatot sekä ikkunoiden väliset seinät lehti- ja flyygelisalissa sekä luennoitsijan tilassa.

Helsingin yliopiston päärakennus on vuonna 1832 valmistunut, Carl Ludvig Engelin suunnittelema empirerakennus Helsingin Senaatintorilla. Rakennus kuuluu Engelin keskeisimpiin töihin ja J. S. Sirénin suunnittelema laajennusosa valmistui vuonna 1937. Tämänhetkisessä rakennusvaiheessa kunnostetaan tätä uudempaa puolta ja tilojen arvioidaan kokonaisuudessaan olevan valmiita kesällä 2023.

Seinäpintojen akustiikkaratkaisuna on Lumir Board (LB) eli 13 mm reikäkipsilevy ja ruiskutettava Lumir Comfort™ saumaton akustiikkapinnoite. Akustiikkapinnoitteemme on kovapintainen ja siksi soveltuu hyvin seinienkin akustiikkaratkaisuiksi. Raskaampien taulujen ja akustiikkaratkaisumme taakse toteutamme ns. taustavaneroinnin, joka takaa seinien kovankin kuormituksen kestävyyden. Lumir Comfort™ akustiikkapinnoite läpivärjätään asiakkaan hyväksymiin värisävyihin. Suunnittelijat ja Museoviraston edustajat ovat Lumirin toimittamista sävymalleista valinneet tähän kulttuurihistorialliseen arvokohteeseen parhaiten sopivat sävyt.

Rakennushankkeen urakkamuotona on allianssi. Tilaajana on Helsingin Yliopiston rahastot, pääurakoitsija on YIT Suomi Oy ja pääsuunnittelijana on Timo Jeskanen/Jeskanen-Repo-Teränne Arkkitehdit Oy.

Aalto-yliopisto Töölö – Runeberginkatu 14-16

Aalto-yliopistokiinteistöt Oy (Acre) omistamassa Aalto-yliopisto Töölön kiinteistössä sijaitsee Kauppakorkeakoulun vanha lukusali. Vanhan kauppakorkeakoulun tilat peruskorjattiin 1950-luvun henkeen ja samalla perinteikäs kiinteistö sai uuden nimen.  Vuonna 1950 valmistunut, arkkitehtityöpari Hugo Harmian ja Woldemar Baeckmanin suunnittelema rakennus kuuluu kansainvälisen modernin arkkitehtuurin suojeluun ja dokumentointiin erikoistuvan DoCoMoMo-järjestön rekisteriin. Korjaus- ja uudistamissuunnitelma tehtiin tiiviissä yhteistyössä Museoviraston kanssa. Keltatiiliseen julkisivuun, jota koristaa Michael Schilkinin keramiikkareliefi, ei tehty muutoksia. Korjaustöiden tavoitteena oli luoda aikaa kestävä, moderni ja kansainvälinen oppimisympäristö, joka kunnioittaa sodanjälkeisen Suomen arkkitehtuuria, muotoilua ja taidetta*.

Kiinteistön vanhan lukusalin akustiikka oli ongelmallinen ja se kaipasi huomattavaa parannusta, koska kyseisen tilan akustiikka on EU:n saavutettavuusdirektiivin ja Aalto-yliopiston infrastruktuurin periaatteiden vastainen.

Museovirasto hyväksyi Lumirin ehdotuksen akustiikkaratkaisuksi, joka perustui ruiskutettavaan Lumir Comfort™ akustiikkapinnoitteeseen, joka ei muuta tilan arkkitehtonista ilmettä lainkaan. Akustiikkapinnoitustyö tullaan suorittamaan kesän 2022 aikana.

Kauppakorkeakoulun entinen lukusali, jonka akustiikkaa parannetaan pinnoittamalla kuvan takaseinä, oikeanpuoleinen ikkunaseinä ja alakaton palkkien välistä tilaa.

Tilan takaseinän alaosaan asennetaan Lumir Board (LB) ja yläosaan Lumir Wool (LW40) akustoiviksi pohjamateriaaleiksi ja molemmat akustiset rakenteet ruiskutetaan saumattomiksi olemassa olevan seinän sävyyn Lumir Comfort™ pinnoitteella. Kuvan oikeanpuoleinen seinä primeroidaan ja pinnoitetaan oikean sävyisellä Lumir Comfort pinnoitteella. Sisääntulon katon palkkivälit tullaan myös akustoimaan Lumir Wool (LW20) ja Lumir Comfort pinnoitteen yhdistelmällä.

Lopputulos tulee olemaan täysin huomaamaton, kuten muissakin Lumirin akustoimissa arvokiinteistöissä aina Eduskuntatalosta lähtien.

*Lähde: Aalto-yliopisto Töölö -rakennuksen peruskorjaus palautti 1950-luvun hengen | Aalto-yliopisto

Vaasan Yliopiston Merikampus, Luotsi-rakennus

Vaasan Merikampuksen uudistuksen on suunnitellut arkkitehti Kimmo Lintula K2S Arkkitehdeiltä. Lintulan muista maineikkaista kohteista voidaan mainita myös Helsingin Olympiastadion ja Ylivieskan kirkko, joissa on käytetty Lumirin akustiikkaratkaisuja.

Merikampuksella Lumir on akustoinut Luotsi-rakennusta, josta tulee uusi tiedekirjasto. Tilan erikoisuutena on upea akustinen taitekatto. Arkkitehti Kimmo Lintula kertoo meille projektista ja kokemuksista Lumirin käytön suhteen lisää elokuussa, jolloin rakennus on kokonaisuudessaan täysin valmis.

”Kampus tulee olemaan maailmanluokan esimerkki rakennusten uusiokäytöstä oppimisympäristönä ja yliopiston sydämenä”, arkkitehti Lintula on todennut YLE uutisten verkkosivulla*.

Vaasan Yliopiston Merikampus allianssin tilaajana on Vaasan yliopiston kiinteistöyhtiö Vaasan Merikampus Oy. Muina allianssin osapuolina ovat Arkkitehtitoimisto K2S Oy, rakennesuunnittelusta vastaava Ramboll Finland Oy, talotekniikkasuunnittelusta vastaava Granlund Pohjanmaa Oy sekä toteuttajana rakennusliike Peab Oy. Peabin Vaasan yksikön kanssa edellinen toteutettu Lumirin projekti oli Vaasan hallintotalo.

Kampuksen suunnittelun kulmakivinä ovat vastuullisuus, muuntojoustavuus, yhteisöllisyyden tukeminen ja tilankäytön tehokkuus. Hiilinegatiivinen Lumir Comfort™ kestävänä akustisena sisärakennusmateriaalina sopii erinomaisesti näihin suunnittelua ohjanneisiin periaatteisiin.

*Lähde: Vaasan yliopiston merikampuksen uudistaminen pääsemässä vauhtiin, valmista on vuonna 2024 | Yle Uutiset