Tieteiden talo säilyttää 1920 luvun klassisen tyylinsä Lumirin akustiikkapinnoitteen avulla

Marika LangYleinen

Tieteiden talo projekti etenee – Lumir tekee akustiikkapintoja kaikkiin kerroksiin

Lumir on viime viikkojen aikana pinnoittanut arkkitehti Elsa Arokallion suunnittelemaa klassismille tyypillistä tyyliä olevaa Tieteiden taloa useissa eri kerroksissa. Tieteiden talo rakentui vuonna 1925 alunperin niukalla budjetilla yksinkertaiseksi, mutta elegantiksi rakennukseksi, joka on täynnä koristeellisia yksityiskohtia ja kauniita, harmonisia värejä.

Lumir on saanut akustiikan taipumaan kaikkiin väreihin ja muotoihin, mikä on tässä projektissa olennaista, jotta lopputulos palvelee niin arkkitehtejä, kuin rakennuttamisesta ja rakentamisesta vastuussa olevia yhteistyökumppaneita. Tilojen loppukäyttäjät saavat hyvän huoneakustiikan lisäksi nauttia arkkitehtonisesti arvokkaasta kulttuurihistoriallisesta ympäristöstä myös tulevina vuosina.

Tieteiden talo Helsingin Kruununhaassa kuvattuna peruskorjausvaiheessa helmikuussa 2022.

Vihreän päärakennuksen 1-5 kerroksiin peruskorjataan moderneja työskentelytiloja tieteellisten seurojen käyttöön. Metallirankaisiin runkoihin on ensin asennettu LW20 (Lumir Wool eli 20 mm primeroitu lasivilla) akustoivaksi pohjamateriaaliksi ja LW päälle on ruiskutettu Lumir Comfort – hiilinegatiivinen akustiikkapinnoite.

Lumirin ratkaisut kunnioittavat aina talon alkuperäistä arkkitehtuuria. Osassa huoneista akustiikkapinnoitus rajautuu asiakkaan kanssa suunniteltuun reunalistaan, jotta säilytetään tilan alkuperäinen ilme. Seinien ja kattojen pyöristettyjä liittymäkohtia tai katon rosetteja ei ole haluttu poistaa. Kattojen kauniit koristemaalaukset jätettiin näkyviin pinnoitettujen alueiden ulkopuolelle.  Alkuperäiset kattorosetit löytyvät Lumirin asentamien pinnoitettujen hiussaumaluukkujen takaa.

Lumir Comfort akustiikkapinnoite vaaleana LW20 ratkaisuna, rajoittuen reunalistoihin.

Rakennuksen viidennessä kerroksessa sijaitsee kaunis luentosali, jonka alakattoon on Lumir Comfort akustiikkapinnoitteen alle asennettu hiukan paksumpi LW40, jotta tilaan saadaan tarvittava A-luokan akustiikka.

Yhteistyökumppanit ja heidän arvioitaan Lumirin toiminnasta

Kerroimme edellisessä uutisessa, että Tieteiden talo projektin suunnitteluvaiheessa toimitimme asiakkaalle useita eri sävymalleja hyväksyttäväksi ennen lopullisia valintoja. Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Selja Flink totesi: ”erinomainen ratkaisu arvorakennusten akustointiin, koska Lumir on saatavilla eri sävyissä ja lopputuloksena pinnasta saadaan saumaton, halutessa liki sileä ja tasainen akustiikkapinta. Lumir on puupohjaisen raaka-aineensa ansiosta hyvin ekologinen materiaali. Lumirin tiimi on palvellut meitä erittäin hyvin Tieteiden talon peruskorjausprojektin yhteydessä, saadessamme lukuisia eri sävymalleja hyväksytettäväksi ennen lopullisia sävyvalintoja”.

Työtiloihin ja luentosaliin olemme ruiskuttaneet Lumir Comfortin vaaleana ja 1.kerroksen tiloihin tulemme hiukan myöhemmin peruskorjauksen edetessä asentamaan muita tummemmiksi sävytettyjä akustiikkapintoja.

Akustiikkapinnoitteen ruiskutustyö käynnissä Tieteiden talon viidennen kerroksen luentosalissa.

Rakennus Finrem Oy:n vastaava työnjohtaja Timo Geselle kuvasi Lumirin toimintaa rakennustyömaalla näin: ”Lumir tarjoaa hyvää ja laadukasta palvelua. He ovat koko ajan tavoitettavissa ja me arvostamme muutenkin materiaalitoimittajissa suuresti mm. toimitusvarmuutta”.

Lumirin toimintaan rakennustyömaalla liittyy läheisesti aliurakoitsijat. Tieteiden talo projektissa aliurakoitsijanamme on toiminut L2-Rakennus Oy. He ovat tehneet rungot, levytykset ja ison osan akustisista ruiskutuksista. Lisäksi työmaalla on ruiskutuksia toteuttanut Sunwall Houses Oy, jonka kanssa olemme tehneet hyvää yhteistyötä jo vuodesta 2017. Lämmin kiitos heidän työntekijöilleen, joiden työskentelyä olemme saaneet kuvata tämän artikkelin yhteydessä.

Tieteiden talon koko peruskorjauksen arvioidaan olevan valmis kesään mennessä.

Yhteenveto Lumirin eduista Tieteiden talo projektissa:
Lumirin sävymalleja asiakkaalle
  • Eri sävyt ja muodot: säilyttää rakennuksen alkuperäisen arkkitehtonisen ilmeen
  • Hiilinegatiivinen EPD ympäristöselosteen omaava tuote: pienentää rakennuksen hiilijalanjälkeä
  • Kestävyys: värjäytymättömät akustiikkapinnat vuosikymmeniksi. Emme käytä pinnoitteen alla sauma- tai liima-aineita, jotka vuosien kuluessa voivat reagoida kemiallisesti
  • Palvelu: kotimainen tuote takaa toimitusvarmuuden ja yleinen palvelualttius. Jälkimmäisestä esimerkkinä kuvan lukuisat värimallit asiakkaalle

Linkit:

Katso video Tieteiden talon pinnoitustyöstä.

Lue täältä myös edellinen artikkelimme Tieteiden talo projektista.

Muut lähteet: Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) julkaisema artikkeli Tieteiden talon peruskorjauksesta ja historiasta, linkki.