Lumirilla on ollut suuri kunnia olla mukana kulttuurihistoriallisesti merkittävän Tieteiden talon korjaus- ja muutosprojektissa. Senaatti-kiinteistöt hyväksyi Lumirin akustiikkaratkaisujen toteuttajaksi joulukuussa 2021. Kruununhaan arvokortteli on Lumirille jo hyvin tuttu aikaisempien Mariankatu 3 (Tulli- ja pakkahuone vuodelta 1765) ja Mariankatu 11 perusparannusprojektien tiimoilta.
Pääurakoitsijana kohteessa on Rakennus Finrem Oy. Finremin kanssa käytiin kohteen erityispiirteet huolellisesti läpi. Arkkitehtisuunnittelusta vastasivat pääsuunnittelija Minna Lukander ja Jussi Laine (Talli arkkitehtuuri ja muotoilutoimisto) sekä arkkitehti Jaakko Penttilä Arkkitehdit Helander-Leiviskästä. Tieteiden talon akustiikkasuunnittelusta vastasi Akukonin perustajaosakas ja johtava konsultti Henrik Möller.
Lumirin akustiikkaratkaisuja asennettiin tiloihin noin 700 m2 alueelle. Akustoivat pohjamateriaalit valittiin huolella akustiikalle asetettujen tavoitteiden ja tilojen erityispiirteiden perusteella:
- Työhuoneiden alaslasketut katot: Lumir Comfort™ akustiikkapinnoite ja Lumir Wool (LW20) ratkaisut
- Akustisesti vaativat tilat kuten kahvila ja 5 krs luentosalin alaslasketut katot: Lumir Comfort™ akustiikkapinnoite ja Lumir Wool (LW40) ratkaisut
- Juhlasalin alaslaskettu alakatto: Lumir Comfort™ akustiikkapinnoite ja Lumir Wool (LW20) ratkaisu ja yläpuolella 80 mm paksuinen lisävaimennuseriste
- Juhlasalin parven takaseinä: Lumir Comfort™ sävytetty akustiikkapinnoite ja Lumir Wool (LW40) ratkaisu. Seinässä on ilmaväli 40 mm, minne saatiin AV-laitteiden johdot piiloon. Huomaa kuvassa sama sävy akustiikkapinnassa, kuin parven alaosan maalatussa seinässä.
Kaikki pinnat ruiskutettiin saumattomiksi Lumirin hiilinegatiivisella Lumir Comfort™ akustiikkapinnoitteella. Koska kohteessa haluttiin säilyttää mahdollisimman paljon olemassa olevaa visuaalista ilmettä, tehtiin asiakkaalle useita väri- ja pintamalleja ennen työn aloitusta. Alaslasketut katot akustoitiin niin, että alkuperäiset kattomaalaukset ja rosetit voitiin säilyttää.
”Akustisten pinnoitteiden värisävyt saatiin varsin hyvin sopeutettua Tieteiden talon 1920-lukulaisiin, vivahteikkaisiin värisävyihin, ja sen ansiosta pinnoitteet asettuvat luontevaksi osaksi interiöörejä. Korostaisin, että lopputulos edellytti useita kokeiluja. Pelkkien värisävykoodien perusteella ei olisi päästy hyvään lopputulokseen, vaan tarvittiin aikaa ja vaivaa värimallien kanssa työskentelyyn – ja siinä yhteistyö Lumirin kanssa oli oikein sujuvaa” – Jaakko Penttilä/Vilhelm Helander, Juha Leiviskä, arkkitehdit SAFA.
Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Selja Flink totesi: ”erinomainen ratkaisu arvorakennusten akustointiin, koska Lumir on saatavilla eri sävyissä ja lopputuloksena pinnasta saadaan saumaton, halutessa liki sileä ja tasainen akustiikkapinta. Lumir on puupohjaisen raaka-aineensa ansiosta hyvin ekologinen materiaali. Lumirin tiimi on palvellut meitä erittäin hyvin Tieteiden talon peruskorjausprojektin yhteydessä, saadessamme lukuisia eri sävymalleja hyväksytettäväksi ennen lopullisia sävyvalintoja”.
Lue Lumirin aikaisemmin julkaisemat artikkelit Tieteiden talo projektista:
Lumir valittiin Tieteiden talon akustiikkaratkaisujen toteuttajaksi – Lumir
Tieteiden talo säilyttää 1920 luvun klassisen tyylinsä Lumirin akustiikkapinnoitteen avulla – Lumir