Immolan kasarmialue

Marika Lang

Immolan kasarmialue, Imatra

Immolassa toimii Kaakkois-Suomen rajavartioston esikunta, osa Rajavartiolaitoksen esikunnasta sekä Raja- ja merivartiokoulu.

”Rakennushistoriallisesti merkittävä ja suojeltu, 1930-luvun funktionalismia edustava rakennuskokonaisuus peruskorjataan kokonaisuudessaan vuoden 2023 alkuun mennessä. Immolan kasarmialue on on yksi suomalaisen modernismin parhaiten säilyneistä rakennuskokonaisuuksista. Vuosina 1935–1938 rakennetun kasarmialueen kivirakennukset ovat säilyneet kokonaisuudessaan. Kasarmialueen kunnostamisessa ja rakentamisessa lähtökohtana on, että vanha miljöö säilyy ehyenä. Korjaussuunnittelua Senaatti-kiinteistöt tekee yhteistyössä Museoviraston kanssa”. Lue koko Senaatin artikkeli.

Senaatti-kiinteistöt rakennutti Rajavartiolaitoksen käyttöön uuden ruokala- ja sotilaskotirakennuksen sekä toteutti peruskorjauksen kahteen vanhaan rakennukseen, joista muotoutui uusi sosiaali- ja liikuntarakennus sekä majoitus- ja museorakennus. 

Lumirilla on useita referenssikohteita yhdessä Senaatin ja Museoviraston kanssa ja Immolassa Lumir pinnoitti akustiset alakatot liikuntarakennuksen 1 krs tatamisaliin ja museorakennuksen 1 krs näyttelytilaan. Akustiikkaratkaisuksi valittiin Lumir Board reikäkipsilevy akustoivaksi pohjamateriaaliksi ja saumaton, ruiskutettava Lumir Spray akustiikkapinnoite liki sileäksi viimeisteltynä. Akustiikkapinnoitteen sävyiksi valikoituivat kaksi eri NCS värikartan vaaleaa sävyä.

Pääurakoitsijana toimi Pallas Rakennus, joka myös asensi alakaton levyt ja Lumir hoiti tilojen pinnoitustyöt. Urakoitsija totesi projektin olleen historiallisena suojelukohteena vaativa, mutta lopputulos on oikein onnistunut.

Viittaukset ja lähteet:

Immolan kasarmialueen uudistamisen toinen vaihe valmistunut – Senaatti

Immolan kasarmialueen kehittämishanke käynnistyy – Senaatti

Kuvat: Pallas Rakennus.

Muut referenssitSpa osasto, HelsinkiLe Bloom klubi, HelsinkiNylund Group, Kirkkonummi


Tieteiden talo, Kruununhaka, HelsinkiOmakotitalo, Vantaa


Mariankatu 3, Kruununhaka, Helsinki


Porkkalankatu 3, Helsinki


Omakotitalo, VantaaEduCity kampusrakennus, Kupittaa, Turku


Arkkitehtitoimisto NOAN, Kruununhaka, Helsinki


Villa Gyllenberg museo, Kuusisaari, Helsinki
Omakotitalo, Tammisalo, HelsinkiOmakotitalo, Kulosaari, HelsinkiKuru Private Resort, Rantasalmi, Saimaa


Runo Hotel, Porvoo


Omakotitalo, Kulosaari, Helsinki

Omakotitalo, Westend, Espoo


Co-Founders Oy, Helsinki


K-Kampus, Helsinki
Kaarina-talo, Kaarina


Eduskuntatalo, Helsinki


IsoKristiina, Lappeenranta


Metsätalo, Helsinki