Vaasan yliopiston merikampuksen Luotsi-rakennus

Marika Lang

Vaasan yliopiston merikampuksen Luotsi-rakennus, Vaasa

Vaasan Merikampuksen uudistuksen on suunnitellut arkkitehti Kimmo Lintula K2S Arkkitehdeiltä. Lintulan muista maineikkaista kohteista voidaan mainita myös Helsingin Olympiastadion ja Ylivieskan kirkko, joissa on käytetty Lumirin akustiikkaratkaisuja.

Merikampuksella Lumir on akustoinut Luotsi-rakennusta, josta tuli uusi tiedekirjasto. Tilan erikoisuutena on upea akustinen taitekatto.

”Geometrialtaan monimuotoinen ”origami” katto luo tilaa ja arkkitehtonisena elementtinä tekee rakennuksesta julkisen. Sen lisäksi sillä on useita toiminnallisia ominaisuuksia; se siroaa päivänvaloa, vaimentaa ääntä ja kätkee talotekniset installaatiot, tehden tilasta ehyenä koettavan, kestävää arkea korostavan paikan tiedon löytöretkille. Olemme lopputulokseen ja erinomaiseen viimeistelyyn erittäin tyytyväisiä” – Kimmo Lintula / Arkkitehtitoimisto K2S Oy.

”Kampus tulee olemaan maailmanluokan esimerkki rakennusten uusiokäytöstä oppimisympäristönä ja yliopiston sydämenä”, arkkitehti Lintula on todennut YLE uutisten verkkosivulla*.

Vaasan Yliopiston Merikampus allianssin tilaajana on Vaasan yliopiston kiinteistöyhtiö Vaasan Merikampus Oy. Muina allianssin osapuolina ovat Arkkitehtitoimisto K2S Oy, rakennesuunnittelusta vastaava Ramboll Finland Oy, talotekniikkasuunnittelusta vastaava Granlund Pohjanmaa Oy sekä toteuttajana rakennusliike Peab Oy. Peabin Vaasan yksikön kanssa edellinen toteutettu Lumirin projekti oli Vaasan hallintotalo.

Kampuksen suunnittelun kulmakivinä ovat vastuullisuus, muuntojoustavuus, yhteisöllisyyden tukeminen ja tilankäytön tehokkuus. Hiilinegatiivinen Lumir Comfort™ kestävänä akustisena sisärakennusmateriaalina sopii erinomaisesti näihin suunnittelua ohjanneisiin periaatteisiin.

Luotsi-rakennuksen avajaisia vietettiin Vaasassa 31.8.2022.

*) Vaasan yliopiston merikampuksen uudistaminen pääsemässä vauhtiin, valmista on vuonna 2024 | Yle Uutiset

Muut referenssitLe Bloom klubi, Helsinki
Nylund Group, Kirkkonummi

Tieteiden talo, Kruununhaka, HelsinkiOmakotitalo, Vantaa


Mariankatu 3, Kruununhaka, Helsinki


Porkkalankatu 3, Helsinki


Omakotitalo, VantaaEduCity kampusrakennus, Kupittaa, Turku


Arkkitehtitoimisto NOAN, Kruununhaka, Helsinki


Villa Gyllenberg museo, Kuusisaari, Helsinki
Omakotitalo, Tammisalo, HelsinkiOmakotitalo, Kulosaari, HelsinkiKuru Private Resort, Rantasalmi, Saimaa


Runo Hotel, Porvoo


Omakotitalo, Kulosaari, Helsinki

Omakotitalo, Westend, Espoo


Co-Founders Oy, Helsinki


K-Kampus, Helsinki
Kaarina-talo, Kaarina


Eduskuntatalo, Helsinki


IsoKristiina, Lappeenranta


Metsätalo, Helsinki